June 15, 2018

Ripsiliimojen tärkeänä raaka-aineena toimii tavallisesti akrylaatti, ja tarkemmin sanottuna syanoakrylaatti. Se on myös se raaka-aine, jota allergiaoireista usein ensimmäisenä epäillään. Akrylaateille allerginen on tavallisesti allerginen kaikille liimoille; tuota samaa raaka-ainetta kun on myös mm. ihan tavallisessa pikaliimassa. Ripsiliimojen yhteydessä rajutkin allergiaoireet ovat tulleet entistä tutummiksi; mm. hengitystieoireet, sekä voimakas ärsytys ihokosketuksessa ovat yleisimpiä oireita. Osa ripsimerkeistä on tehnyt myös herkemmille sopivia liimoja, joista on poistettu tavallisimmat allergiaa aiheuttavat ainesosat, kuten etyyli2-syanoakrylaatti. Valitettavasti ainakaan vielä ei ole olemassa ripsiliimaa kokonaan ilman akrylaattia – ilman sitä irtoripsiä ei saada pysymään paikoillaan.

Ripsiliimojen aiheuttamat allergiat ja oireet ovat suhteellisen uusi tuttavuus; onhan koko irtoripsibuumi tällaisenaan tuore ilmiö. Suomessa ripsiliimat ovat kemikaalilainsäädännön alaisuudessa, eivätkä kosmetiikkalainsäädännöön, niin kuin kosmetiikka yleensä. EU:n kosmetiikka-asetus ei tällä hetkellä luokittele vielä ripsiliimoja kosmeettiseksi valmisteeksi. Jo kolmen vuoden ajan EU-tasolla on käsitelty tätä problematiikkaa. Onkin hyvä, että liimoja tutkitaan, lakia ajantasaistetaan ja ihmiset ottavat entistä paremmin selvää mitä kemikaaliyhdisteitä ripsien kiinnittämiseen käytetään. Silmänympärysiho on kuitenkin herkkä alue, ja kun puhutaan silmästä ja näöstä ei kai liian tarkka voi olla.

Miksi akrylaatteja sitten käytetään? Kyseessä ovat synteettiset hartsit, jotka ovat muovin valmistuksessa hyvinkin tavallisia. Ripsiliiman sekä sen pikaliiman lisäksi niitä käytetään mm. rakennekynsimateriaaleissa sekä hammaspaikoissa. Nestemäinen akrylaatti, eli akrylaatin kovettumaton muoto on yleisin kosketusallergian aiheuttaja. Kovettunut akrylaatti ei tavallisesti aiheuta allergiaa, mutta jatkuva altistuminen akrylaateille toki lisää sairastumisriskiä. Akrylaatit voivat aiheuttaa kosketusallergiaa, ärsytysihottumaa, astmaa sekä esim. silmän sidekalvon tulehduksia. Hengitysoireet ovat tavallisia liiman höyryille jatkuvasti altistuvalle. Onkin tärkeää joudattaa käyttöohjeita tarkkaan, sekä varmistaa ettei ainetta joudu paljaalle iholle. Jo voimakas liimojen haju voi aiheuttaa oireita astmaatikoille sekä tuoksuyliherkille.

Jos olet jo herkistynyt akrylaateille, tutki ensin ainesosaluettelo ja kokeilla tuotetta varoen. Yleisin ripsiliimassa oleva akrylaatti löytyy inc-listasta nimellä cyanoacrylates. Nimi ei välttämättä kuitenkaan esiinny sellaisenaan, vaan saattaa olla pidempi tai lyhyempi.

Se, että akrylaattiliima ei aiheuta oireita ensimmäisellä tai toisella kerralla ei valitettavasti tarkoita sitä, etteikö allergia voisi vielä iskeä myöhemmin. Ihmiset ovat yksilöllisiä, eikä mitään turvarajoja tms. voida antaa. Jos irtoripsien käytön aikana tai jälkeen ilmenee punoitusta tai kutinaa, on aina hyvä pohtia mikä voisi olla oireiden syy ja mitä muita vaihtoehtoja olisi tarjolla.

G Beauty Lashes Magneettiripset kehitettiin ripsiliima-allergian seurauksena. Ne ovat loistava vaihtoehto herkkäsilmäisille, sillä ne eivät aiheuta allergiaa. Magneettiripsiä on kahta mallia, jokapäiväiseen käyttöön sopiva ultrakevyt Naturalja tuuheampi, näyttävämpi Glamour. Magneettiripset ovat uudelleenkäytettävät ja kestävät helposti jopa kuukausia. Yhden magneetin kiinnityksellä toimivat magneettiripset ovat nopeat asentaa ja ne kestävät kauniina silmissä koko päivän. Lisää malleja on kehitteillä ja tulossa, joten jäädään odottelemaan vielä hetkiseksi.

 

 

 

 

 


Leave a comment

Subscribe